Biografie

Over wie ik ben of wie ik wil worden

Over Marieke

Een creatieve, zoekende geest. Iemand die (te)veel nadenkt over de ‘grote dingen des levens.’ Zo zou ik mezelf kunnen omschrijven. Mijn hoeveelheid zwarte gal (“melancholos”) compenseer ik door mijn voorliefde voor de zon, de bloemen, de natuur.

‘De denker’ (beeld van Rodin) zit in mijn hoofd en in mijn lijf. Soms maakt dat denken me blij, soms neerslachtig. Hoe meer ik mezelf leer kennen, hoe beter ik weet dat ik mijn geest moet voeden. Die voeding bestaat voor mij uit kunst, literatuur en de wereld om me heen. Ik bezoek tentoonstellingen, lees de nieuwste romans en kom graag op Schiermonnikoog.

In 2007 studeerde ik af als kunsthistoricus (Universiteit Utrecht). Daarna volgde ik de opleiding ‘Journalistiek voor academici’ (Hogeschool van Utrecht) om me verder te verdiepen in de wereld van het schrijven. Een tijdje schreef ik recensies van tentoonstellingen en kunstboeken. Tot het moment dat ik naar Congo vertrok.

Van 2011 tot medio 2013 woonde ik in Goma, in Oost-Congo. In deze periode schreef ik ‘De blauwe teil’ voor de kerstverhalenbundel (uitgeverij Mozaïek, 2013). Mijn debuutroman ‘Vleugelslag’ (Mozaïek, 2014) gaat over de zeventienjarige Sara die in Goma, haar nieuwe woonplaats, haar geheim verborgen probeert te houden.

Drie maanden na onze terugkeer naar Nederland beviel ik van een prachtzoon. De geboorte van het moederschap viel samen met het proces van repatriëren – zoals dat met een mooi woord heet. Middels therapie verwerkte ik de langdurige stress en onveiligheid, waaronder een evacuatie (omdat onze woonplaats door rebellen werd ingenomen).

In 2015 schreef ik ‘Vijf letters maar’ voor de kerstverhalenbundel (Mozaïek). Het was in deze periode dat ik mijn schrijven verdieping wilde geven. In Utrecht volgde ik een schrijfcursus van Lex Jansen (uitgeverij Magonia) met een masterclass van Arthur Japin.

Naast het schrijven ben ik graag met mijn handen bezig. In 2016 werd ik door de kerkvoogdij van de Victorkerk in Apeldoorn gevraagd om een mozaïek te maken. Het werk hangt in de kapel. https://mariekevanmeijeren.nl/beeldend-werk.

In maart 2017 is mijn tweede roman Een hemel zonder schroeven uitgegeven. Een boek over vreemdelingschap, over dans, over troost. Vanuit een verre toekomst kijkt Maria (82) terug op haar bewogen leven.

‘De habitat’, een verhaal over de zieke Emmy, is opgenomen in de bundel https://www.uitgeverijmozaiek.nl/boek/de-zoon-1/.

Sinds 2018/2019 werk ik aan een uitwisselingsproject met Martin de Heer. Ik schrijf verhalen, hij maakt er tekeningen bij. En andersom: hij stuurt mij tekeningen, ik bedenk er een verhaal bij. Het is nieuw voor me, een samenwerking met een kunstenaar. Maar het stimuleert me om associatief te denken en alles te laten lopen zoals het loopt. De vrijheid die dit project me geeft, zie ik als een cadeau. Eén beeldverhaal is inmiddels gepubliceerd. Meer over ons MM-project, zie: https://mariekevanmeijeren.nl/blog/58-het-mm-project.

Al een paar jaar ben ik wekelijks te vinden bij Gigant in Apeldoorn. De handen in de klei! Samen met Mariëlla Koenders (http://kleywerk.nl/) en Pascale van de Berge (https://deaardewerkfabriek.nl/ verwonder ik me over klei, glazuren, stooktemperaturen en veel meer.

Persoonlijke interviews

Terdege - 2 juli 2014

Reformatorisch Dagblad - 2 mei 2014

Nederlands Dagblad - 4 november 2015

Christelijk Literair Overleg - PDF September 2016

LeesLiter - 1 Maart 2017 (PDF)

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of stuur een bericht via Facebook

Marieke

Blijf op de hoogte via:


Ontwerp en realisatie door Identiteit & Media.
Fotografie Marieke door Carel Schutte
Alle rechten voorbehouden.